Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page

חרדה אצל ילדים – איך מזהים, למה זה קורה ואיך מטפלים?

  • תמונת הסופר/ת: liz shemesh
    liz shemesh
  • לפני יום 1
  • זמן קריאה 3 דקות

האם הילד שלכם מתלונן על כאבי בטן לפני בית ספר? מפחד להישאר לבד או מתקשה להירדם? ייתכן שהוא מתמודד עם חרדה. חרדה אצל ילדים היא תופעה שכיחה הרבה יותר ממה שנהוג לחשוב, בשנים האחרונות אנחנו רואים עלייה במספר הילדים שחווים מצוקה רגשית, לחץ נפשי ואף התקפי חרדה – בין אם מדובר בחרדה חברתית, חרדת פרידה, או חרדה כללית ללא סיבה ברורה. כהורים, אנחנו לעיתים קרובות נתקלים בהתנהגויות שמשקפות את המצוקה הזו, אך לא תמיד מצליחים לקשר אותן לבעיה רגשית הדורשת התייחסות מקצועית. אז איך מזהים חרדה אצל ילדים, למה זה קורה ואיך מטפלים? תכלס כמעט ואצל כל ילד ישנם סימנים שיכולים להעיד על חרדה אך לא כל פחד הוא חרדה, וחשוב להבחין בין פחדים התפתחותיים תקינים – כמו פחד מזרים או מחושך בגיל הרך, לבין תסמינים שמעידים על קושי רגשי עמוק יותר. לרוב סימני חרדה אצל ילדים יכולים לכלול תלונות גופניות חוזרות כמו כאבי בטן, כאבי ראש, בחילות או קושי לנשום שינויים בשינה או ירידה בתיאבון, מצבי רוח משתנים, בכי בלתי מוסבר, עצבנות, דאגות מוגזמות בנוגע לבריאות של ההורים או אסונות, הימנעות מסיטואציות חברתיות, צורך בשליטה, חזרתיות ועוד. במקרים רבים, התנהגויות אלו מתפרשות כהתנהגות “קשה” או “עקשנית”, כשבעצם מדובר בביטוי של חרדה פנימית.

מנגנון הפחד בגוף שלנו נועד לשמור עלינו. והוא מופעל כשאנחנו מרגישים סכנה – אמיתית או מדומיינת – וגורם לתגובה פיזית של “ברח או הילחם”. אבל לפעמים, אצל ילדים חרדתיים, המנגנון הזה מופעל גם כשאין סכנה אמיתית כמו באמצע שיעור, כשצריך לדבר מול כיתה, או אפילו כשנפרדים מההורה לכמה שעות.



סימנים שיכולים להעיד על חרדה
חרדה אצל ילדים, איך מטפלים?


לחץ נפשי אצל ילדים עלול לנבוע מגורמים סביבתיים (מעברים, קושי חברתי, פרפקציוניזם), נטייה גנטית, חוויות טראומטיות או דפוסי תקשורת במשפחה. במקרים רבים החרדה מתפתחת בהדרגה, ולעיתים היא מופיעה בפתאומיות, סביב שינוי משמעותי בחיי הילד. בשלב ראשון כהורים, היו קשובים, ושימו לב להתנהגויות שחוזרות על עצמן ולדבריו של הילד. סמכו על התחושות שלכם כהורים והיו סבלניים ואמפתיים, גם אם קשה להבין בדיוק ממה הוא מפחד. חשוב לציין שלא כל שינוי או פחד של הילד דורש טיפול, אך כשהחרדה משפיעה על איכות החיים של הילד, על תפקודו בבית הספר, בחברה או במשפחה – החרדה מחייבת טיפול מקצועי. טיפול רגשי לילדים שמתמודדים עם חרדה יכול למנוע החרפה של הקושי ולחזק את תחושת הביטחון העצמי והוויסות הרגשי של הילד.





חרדה אצל ילדים – איך מזהים, למה זה קורה ואיך מטפלים? הטיפול המומלץ והיעיל כיום לחרדה בילדים משלב לרוב בין CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי לבין Biofeedback מדובר בשיטות טיפול וותיקות, יעילות ומוכחות מחקרית, שלמעשה כל אחת מהן מטפלת בפן אחר של החרדה. טיפול CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי עוזר לזהות מחשבות שמעוררות חרדה ולשנות אותן, להבין מה עומד מאחורי הפחד ולבנות תגובות חדשות שמתאימות למציאות.ואילו טיפול ה Biofeedback מלמד את הילד לזהות את התגובות הפיזיולוגיות של הגוף בזמן לחץ – דופק, נשימה, מתח שרירי ומלמד הלכה למעשה לשלוט בהן. השילוב בין שתי השיטות מספק מענה איכותי יעיל וקצר יחסית. הילד לומד להרגיע את עצמו, להתמודד בצורה יעילה יותר עם מצבים מלחיצים, ולבנות ביטחון פנימי שמלווה אותו גם בהמשך החיים. בשונה ממבוגרים חרדה אצל ילדים לעיתים חולפת מעצמה, אך כשלא כך הדבר, יש לפנות לטיפול מקצועי. בעזרת מטפל טוב, אמפטי ומקצועי עם ניסיון מעשי בטיפול בחרדות אצל ילדים ניתן להחזיר את השקט לילד במספר פגישות בודדות בלבד!



שמי ליז שמש אני מטפלת התנהגותית קוגניטיבית Biofeedback CBT אני בעלת ידע רב וניסיון עשיר בטיפול בילדים ונוער הסובלים מחרדות, פחדים הפרעות קשב, ויסות רגשי ועוד. טיפולי ה Biofeedback CBT יכולים להתקיים באונליין או בקליניקה שלי ברמת השרון. אל תהססו התקשרו : 054-5414193



Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page